DEFINITIES
Ademhalingsproblemen
Ademhalen is de belangrijkste functie van het leven. Het is een afwisselende beweging van in-en uitademen. Als je kind een ademhalingsprobleem kent, heeft het onvoldoende de ruimte om goed te kunnen ademen. Het is dus belangrijk om de longen zo snel mogelijk vrij te krijgen van slijmen of belemmeringen alsook een goede manier van ademen zorgt ervoor dat je kind zich gezond en fit voelt.
Neurologische problemen
Bij een kind met een neurologisch probleem loopt de aansturing vanuit de hersenen anders. De ernst en hoeveelheid symptomen verschilt van kind tot kind. Elk kind met een neurologisch probleem groeit op en ontwikkelt op zijn manier. Hun ontwikkeling kan vertraagd verlopen, onderbroken zijn, anders verlopen dan wij verwachten. Kortom deze kinderen volgen het traditionele ontwikkelingsmodel niet.
Neuromusculaire problemen of spierziekte
Bij uw kind werken de spieren niet zo goed. Het gaat om ziekten van de spieren of van de zenuwen. Elk kind met een neuromusculair probleem groeit op en ontwikkelt op zijn manier. Hun ontwikkeling kan vertraagd verlopen, onderbroken zijn, anders verlopen dan wij verwachten. Kortom deze kinderen volgen het traditionele ontwikkelingsmodel niet.
Kinderreuma
Bij kinderreuma zijn er ontstekingen in een beperkt aantal of meerdere gewrichten. Hoeveel last ze hiervan ondervinden, verschilt van kind tot kind. Verder zijn er periodes waarin de ontstekingen actiever aanwezig zijn dan tijdens andere tijdstippen. Een optimaal mogelijk beweegpatroon kunnen behouden is dan ook van groot belang.
Plas- stoelgang problemen
Vivamus sagittis lacus vel augue laoreet rutrum faucibus dolor auctor. Duis mollis, est non commodo luctus.
Zindelijk zijn wil zeggen dat je kind
- Zelf kan aangeven dat het moet plassen of stoelgang moet maken
- Urine of stoelgang kan ophouden tot een gepast moment en geschikte plaats
Elk kind wordt zindelijk op zijn eigen tempo en bij sommige kinderen lopen de opeenvolgende stappen anders.

Musculoskeletale klachten of aandoeningen van spieren en gewrichten
een verzamelnaam voor problemen van de spieren, ligamenten, gewrichten en zenuwen van het bovenste en onderste lidmaat. Dat kan zich bij uw kind uiten in pijn bewegingsbeperking, een zwaar of vermoeid gevoel, instabiliteit, een verdoofd gevoel of tintelingen.
Ontwikkelingsstimulatie baby’s
Het doorlopen van de verschillende motorische stappen zoals zoals hoofdoprichting, reiken, omrollen, tot zit komen, kruipen, staan, stappen,… zijn de bouwstenen voor de verdere ontwikkeling. Elk kind ontwikkelt motorisch op zijn eigen tempo en zijn eigen manier.
Psychomotoriek
richt zich op stimuleren en verbeteren van de wisselwerking tussen psyche (cognitieve vaardigheden) en motoriek (motorische vaardigheden), het verminderen van spanningen/stress in het lichaam en ontwikkeling van denk-en coördinatieprocessen.
centraal staat het verbeteren van de verschillende basisvaardigheden zoals
- grove motoriek (vragen)
- fijne motoriek (vragen)
- schrijfmotoriek (vragen)
- visueel ruimtelijk waarnemen (vragen)
- ruimtelijke oriëntatie (vragen)
- lateralisatie (vragen)
Kritische ontwikkelingsbegeleiding volgens Hendrickx
een systeemgerichte therapievorm waarbij we streven naar een optimale ontwikkeling van het kind. We vertrekken steeds van wat je kind 'actueel' kan en niet van wat het 'zou moeten kunnen'. Het lichaam speelt een belangrijke rol. Deze therapie zorgt voor het verminderen van spanningen en stress, verbeteren van de spiertonus, verwerven van meer lichaamsbesef, leggen van de bouwstenen voor en betere coördinatie, rijping van de hersenen. Daarnaast kunnen we vanuit een goed gestructureerd lichaam de omgeving beter structuren. Er wordt de basis gelegd van richtingen, lateralisatie en schools werkveld.
centraal staat het lichaam meer in evenwicht te brengen zodat een kind kan groeien in zijn ontwikkeling en meer succes kan ervaren.

Reflexintegratie
- uitgebreide therapievorm gericht op het herstel en de rijping van het centrale zenuwstelsel (hersenen, ruggemerg, zenuwen), door gebruik te maken van speciaal ontwikkelde stimuleringstechnieken.. Het richt zich op het natuurlijk zelfregulerende vermogen tot herstel en rijping van het centrale zenuwstelsel.
- centraal staat het helpen rijpen en integreren van primaire reflexen, om zo een stevig fundament te bouwen voor de verdere ontwikkeling van de hogere hersendelen. Het leidt tot minder stress, een betere sociaal-emotionele ontwikkeling, een optimaler functioneren, een beter leervermogen en een prettiger algemeen welbevinden.
Leesproblemen
Bij het lezen verwerken we via de ogen en hersenen geschreven of gedrukte woorden. Op school wordt veel informatie aangeboden via de geschreven taal.
Spellingsproblemen
Bij spelling gaan we foutloos leren schrijven. Dit is van belang bij het schrijven van een tekst, bij het tonen van een presentatie,….
Rekenproblemen
Voor rekenen heb je een goede samenwerking nodig tussen twee hersenhelften om tot een rekenoplossing te kunnen komen.
Articulatieprobleem
Voor een goede verstaanbaarheid is een goede articulatie van belang. Bij een articulatieprobleem ondervindt je kind moeilijkheden met het uitspreken van enkele klanken.
Meertaligheid
We spreken van een meertaligheid als je kind tijdens zijn ontwikkeling in aanraking komen met meer dan één taal. Heel wat kinderen leren vlot de verschillende talen maar sommige kinderen ondervinden moeilijkheden met het verwerven van de verschillende talen. Het minder vlot verwerven van het Nederlands verstoort de communicatie en belemmert uw kind in zijn ontwikkeling.
Taalproblemen
Door taal kan je kind communiceren. Je kind kan beter uitdrukken wat het wil, wat het voelt en het contact met de omgeving wordt versterkt. Bij een taalprobleem blijft de taal duidelijk achter in vergelijking met leeftijdsgenoten.
Stemproblemen
Soms kan de stem van je kind anders klinken dan die van andere kinderen. De stem is hees of schor, te hoog of te laag, te hard of te zacht of eentonig. Uw kind kan problemen krijgen als het de stem verkeerd gebruikt.
Afwijkende mondgewoonte
Soms kan de stem van je kind anders klinken dan die van andere kinderen. De stem is hees of schor, te hoog of te laag, te hard of te zacht of eentonig. Uw kind kan problemen krijgen als het de stem verkeerd gebruikt.
Executieve functietraining
Deze training traint cognitieve controlefuncties die er voor zorgen dat we doelgericht en efficiënt kunnen handelen. Ze staan ook wel bekend als ‘het regelcentrum van onze hersenen’ en zijn nodig bij het uitvoeren van taken. Het gaat o.a. om plannen, flexibiliteit, aandacht houden en het onderdrukken van prikkels. Executieve functies zijn voorwaarden voor het leren en bepalen in hoge mate leersucces. Als je kind voortdurend afgeleid wordt door prikkels, gebrek heeft aan overzicht en op alles impulsief reageert, wordt ontwikkelen en leren lastiger.
De training traint executieve functies zoals werkgeheugen, inhibitie- vermogen, en cognitieve flexibiliteit, aandacht, verwerkingssnelheid.
Auditieve verwerkingstraining
Deze training stimuleert de taalcentra in de hersenen en versterkt het aantal verbindingen in de hersenen. Als gevolg krijgen we een efficiëntere verwerking van taal, een betere concentratie en begrip. cognitieve functies gemeten en getraind worden: aandacht, werkgeheugen, episodisch geheugen, verwerkingssnelheid en de executieve functie.
Typtraining
Het is een training voor kinderen die moeilijkheden ondervinden met schrijven ( vanaf 9-10j) . Bij deze training worden alle leerkanalen gelijktijdig aangesproken (auditief, visueel, motorisch-tactiel, geheugen, ritme en redeneren) om het typen te integreren.
Babymassage
manier van aanraking om je baby geborgenheid en ontspanning te geven.